2020-05-10

Så tokigt det kan bli

Det första jag fick lära mig av en erfaren planerare när jag som gröngöling skulle bygga ett produktionsplaneringssystem för drygt fyrtio år sedan var att "det enda man med 100% säkerhet kan säga om prognoser är att de är fel". Prognoser kan vara i det närmaste rätt, men de kan också peka käpprätt åt helvete,
I dagens DN skriver Maria Gunther en utmärkt artikel "Modellerna visar hur svårt det är att räkna på en pandemi", med anledning hur galet prognosmakare har hamnat när de förutspått Covid19 utbredningen i Sverige. De här prognoserna har legat till grund för en akademisk kampanj mot Folkhälsomyndigheten som paradoxalt nog är understöd av DN, vars chefredaktör inte missar ett tillfälle att baktala Folkhälsomyndighetens sätt att hantera Covid19 pandemin i Sverige. De här prognoserna har jättemånga parametrar och innehåller dessutom en joker, nämligen Covid19 själv. Fortfarande vet vi inte riktigt hur viruset Covid19 smittar eller vilken immunitet man får efter smitta, inte heller är sjukdomsförloppet helt klarlagt. Det enda vi verkar veta säkert är att Covid19 inte uppför sig som något annat virus mänskligheten utsatts för. De i artikeln beskriva prognosmodellerna använder sig av historiskt data baserat andra virus. Trots alla dessa potentiella felkällor har prognoserna använts som vederhäftiga slagträn i en akademisk strid av professorer och forskare.
Nu när det visat sig att prognoserna är fel hävdar de bägge huvudansvariga att vi ska vara tacksamma för prognoserna och att de kommer att bli bättre när verkligt data matas in i modellerna! Inte ens en liten antydan om att "jag hade fel", tvärtom de verkar antyda att de har rätt trots att de bevisligen har haft fel, inte bara lite fel utan käpprätt åt helvete fel.
Om Folkhälsomyndighetens strategi att hantera den pågående Covid19 pandemin är rätt eller fel vet vi först om några år. Det vi nu kan säga är att strategin i alla fall inte inte är käpprätt åt helvete fel. Att då gå ut och försöka ta heder och är av Folhälsomyndigheten och kräva en radikalt ändrad strategi, på så lösa grunder är inte förtroendeingivande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar