2015-04-26

Debatt, intellektuell lyteskomik

För några veckor sedan såg jag programmet Debatt i SVT. I veckan såg jag det igen. Debatt är ett ganska corny program, där man ofta plockar fram en stollig åsiktsmaskin som ska debattera mot någon mer vettig person. Det är något av en parodi på en seriös debatt. Debatten jag såg i veckan var en parodi på parodin. Kulturabetare har gått ihop för att protestera mot en NATOövning i Norrland. De företräddes av en filmregissör som debatterade mot en folkpartist. Regissören hade inte en vettig tanke i huvudet, hen motsade sig själv mest hela tiden, det hade varit bättre om hen hade debatterat själv. Underhållningsvärdet hade ökat samtidigt som folkpartisten hade besparats pinsamheten att delta i programmet.
Någon borde ha avrått filmregissören att delta, en god man eller kvinna borde ha stoppat den intellektuella lyteskomiken, det enda goda med hens framträdande var att de som debatterat flyktingströmmarna till Europa framstod som seriösa. Ingen debatant nämnde ens ordet ekonomi. Hur kan man tala om den största folkvandringen i historien utan att nämna kostnader. Alla ville i stort samma sak, rädda människor ifrån att drunkna i medelhavet. Alla var tvugna att markera mot den obligatoriska sverigedemokraten. Det enda oförutsedda i den debatten var en socialdemokrat som utmålade utländska (danska) socialdemokrater som fascister, det var oväntat. De flesta i debatten ville att flyktingstömmen, som beräknades till 50 miljoner skulle hjälpas till Europa, hur och var i Europa var oklart. Vad ingen verkade förstå är att det här är bara början, när den första vågen på 50 miljoner har flyttat till Europa kommer en nästa våg minst lika stor. Folkvandringar sker därför att det inte går att leva där man bor, oftast är folkvandringar kopplade till klimatförändringar. Ser vi de första förflyttningarna p.g.a. 'global warming' nu? För mig framstår det som viktigt att EU tar fram en hållbar strategi för hur vi ska hantera folkvandringen.
Jag har skojat om att när de första 50 miljoner klimatflyktingarna ifrån södra Europa börjar vandra mot Norden, kommer Sverige spärra av Öresund och skjuta sönder varenda farkost på väg till Sverige. Skrattet har fastnat i halsen, det är inte kul längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar