2015-06-14

Miljöpartiets kongress

Under helgen pågår miljöpartiets partikongress. Mycket utrymmer i massmedia ägnas åt att partiet vill stoppa Vattenfalls brunkolbrytning i Tyskland. Partiledningen vill sälja verksamheten, eller rättare sagt de känner sig tvingade att gå med på en försäljning, som möjligör för nya ägare att fortsätta den smutsiga hanteringen av brunkolet.
Nu när Miljöpartiet för en gångs skull försöker genomföra något vettigt, vad ägnar sig journalisterna åt, striden mellan partiet och ledningen. Själva sakfrågan att vi håller på att grilla jordklotet och att brunkolet är kanske det skitigaste sätt att framställa energi på ägnas inte någon tanke alls. Alla sätt att minska användningen av fossila bränslen är bra. Tyvärr är de också verklighetsfrämmande, vi ökar användningen av fossila bränslen, och Tyskland kommer inte att tillåta att Vattenfall bara lägger ner sin del av brunkolshanteringen. Men det är bättre att spänna den båge som brast, än att inte spänna alls.

De ansvariga för att Vattenfall (Sverige) investerade i (brun-)kolkraft, borde sättas i fängelse under lång tid, för miljöbrott mot mänskligheten.

Jag hörde en miljöpartist säga att Vattenfalls brunkolrelaterade koldioxidutsläpp är dubbelt så stort som sveriges samlade utsläpp. Hur sant det är vet jag inte, men att man som miljöpartist inte funderar på det är obegripligt för mig. Varför släpper Tyskland ut så mycket koldioxid, och varför släpper Sverige ut så lite? De flesta miljöpartister kan väldigt lite om energiframställning och förstår ännu mindre. Men några är i stånd att reflektera över detta men gör det inte. Tysklands enegiewende framhålls som något odelat positivt, samtidigt som man försöker stoppa kärnkraft i Sverige. Bakom detta finns inget vett, bara cynisk valtaktik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar