2020-05-02

De fems gäng

De numera utskämda i de tjugotvås gäng, som skrev en famös artikel på DN debatt, har nu krympt ihop till de fems gäng, som ihärdigt framhärdar i sim kritik mot folhälsomyndighetens Covid19 strategi. Den här gången är det annat ljud i skällan, de skriver en sansad och vettig artikel. De fems gäng vill att man byter strategi mitt i kampen mot Covid19. Min erfarenhet av att bekämpa kriser och nödsituationer säger att det oftast är dåligt att mitt under en kris byta strategi, bäst är att ha en i förväg utarbetad strategi och hålla sig till den, och först i efterhand utvärdera och eventuellt ändra strategi till kommande kriser. Det gäller naturligtvis inte om man ser att den innevarande strategin leder käpprätt åt helvete. Så är det inte i rådande Covid19 kris, att byta strategi till en som eventuellt räddar fler människoliv är bara dumt och får mig att tro att de fems gäng försöker rädda sitt anseende genom att tvinga fram en strategiändring.
Den nya artikeln bekräftar min tidigate misstanre att den ligger en akademisk strid bakom den förra artikeln. De fems gäng förordar traditionell strategi mot smittspridning som de kallar "hammaren och dansen". Förutom namnet som är urbota dumt (ett bättre namn är "Storsläggan och hammaren"), är "Hammaren och dansen" en vettig och beprövad strategi. Men nu har Sverige valt en annan strategi som ser ut att fungera ungefär lika bra som "Hammaren och dansen" med mycket mindre uppoffringar av befolkningen, låt oss hålla oss till den.
De fems gäng lägger stor vikt att jämföra Sveriges dödstal rakt av med våra Skandinaviska grannar, vilket är en ohederlig jämförelse. Norge med sina resurser spelar i en egen klass och Island har helt andra förutsättningar, kvarstår gör Danmark och Finland. Den stora skillnaden mellan Sverige, Danmark och Finland ser ut att vara dödstalen på hem för äldre, så då ligger det nära till hands att titta på smittkällor i åldringsvården och skillnader mellan de tre länderna. Vårdarna bör vara en stor smittkälla, vilka skillnader finns där, anställningsvillkor, språkförståelse, könsfördelning etc, det finns säkert många parametrar att titta på. Och vilken betydelse har ländernas bekämpningsstrategi för smittspridning bland den specifika gruppen äldre boende på vårdhem?

Lite efterforskning har gett mig att en prominent medlem av de tjugotvås gäng, är en mycket kunnig (och rolig) person som dessvärre också ska vara "besatt" av tanken att mänskligheten kommer att gå under i en pandemi. En sådan person ska nog inte vara med och bestämma strategi under pågående pandemi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar