2017-02-21

Agenda i Söndags

I Söndagens Agenda (SVT) såg jag Ylva Johansson göra jämförelser mellan den invandring som skedde under balkankriget och nuvarande invandring (eg. 2015). Jag tycker jämförelsen haltar något. För det första då stängde Sverige gränsen tidigare, för det andra om kommer jag ihåg rätt så var det en mer balanserad och homogen flyktingström hela familjer ifrån Balkan. Nu är det mer yngre män, (desertörer, män som överger kvinnor och barn, män som låtsas vara barn). Jag tror man ska vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser utifrån balkanflyktingarna.

Nu säger också Ylva Johansson att den låga utbildningsnivån hos de nyanlända är en utmaning, så lät det inte för några år sedan, då var utmaningen snarare att Sverige inte skulle kunna erbjuda de högutbildade flyktingarna adekvata jobb. Då var de nyanlända mestadels hjärnkirurger, professorer, ingenjörer etc. Har de högutbildade åkt vidare till andra länder?

Jan Björklund hamnade i en bisarr diskussion med en yngre kvinna, som aldrig riktigt förstod vad som skulle diskuteras. Det var dåligt av både Agendas programledare och Jan Björklund att inte mer tydligt förklara att de skulle diskutera kvinnligt klädtvång läs slöjor i Sverige.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar