2017-12-12

Med Ylva Johansson till floskeltoppen

Regeringen ser nu över innehållet i samhällsorienteringen för nyanlända för att främja etablering och integration. Det handlar om att ge bättre möjlighet att förstå hur samhällets stöd och förväntningar ser ut. Vi får inte göra oss ängsliga inför att skapa dialog om vilka värderingar vårt samhälle vilar på i dag, skriver Ylva Johansson (S).

I DN idag skriver Ylva Johansson att vi ska föra en dialog med nyanlända om värderingar som är lite svenska men kanske ändå inte. Det är så inlindat att det är svårt att riktigt förstå vad hon menar. Kanske tycker hon att hon är smart, att ingen ska förstå att hon närmar sig SD. Det är inte så länge sedan det var tabu att hävda att det fanns svenska värderingar överhuvudtaget. Om jag minns rätt föreslog Hanne Kjöller att nyanlända skulle tvingas  underteckna ett kontrakt gällande svenska värderingar, hon kallade dessa för principer därför att då år 2016 gick det inte att använda begreppet svenska värderingar, utan att bli stämplad som rasist. Att det fortfarande är kontroversiellt syns tydligt i Ylva Johanssons text, hon är uppenbarligen rädd att få rasiststämpeln på sig. Tyvärr uttrycker hon sig jönsigt och illa, vad jag tror hon vill ha sagt uttrycker jag betydligt bättre i en post om just svenska värderingar
Jag vill inte att religiösa stollar ska få inflytande i Sverige, att en man blir mördad för att han vägrat mörda sina döttrar, att flickor ska bli stympade för att upprätthålla släktens heder. Det är betydligt bättre att nyanlända tvingas skriva under på att lovar att respektera ett antal tydligt angivna 'principer' om de vill stanna kvar i Sverige, än att man ska inleda en diskussion om att i Sverige arbetar både män och kvinnor.
Så länge inte ens svenska ministrar vågar tala ur skägget, kommer nog inte mycket att hända på den här punkten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar