2020-03-14

"Just in Time" dumskalle

Nu klagas det på att vi har för lite sjukvårdsmaterial för att klara en Corona pandemi. För den som har lite koll på verkligheten är det ingen direkt överraskning, sedan början på åttiotalet har vi och de flesta andra arbetat hårt för att avskaffa lager. Jag var med och byggde ett av de första IT system i Sverige där komponentförsörjningen till produktion fokuserade på principen "just in time", precis i tid, vilket  innebär att komponenter till produktion anländer när de behövs för att minska lager till ett minimum. Det här har vi i västvärlden hållit på med sedan dess, efter japansk förebild. Så länge vi har en stabil och effektiv varuförsörjning är det här ekonomiskt mycket lönsamt.
Under nittiotalet en bit inpå tvåtusentalet avskaffade Sverige sina beredskapslager. Förutom några olyckskorpar var det ingen som brydde sig.
Nu skyller okunniga förståsigpåare ledda av DN och liknande på den nuvarande regeringen för den uppkomna situationen. Det här har varit klart för den som orkat läsa in sig på fakta eller lyssnat på de som faktiskt protesterade mot skrotning av beredskapslager.
De som nu ylar i kapp om att den nuvarande regeringen skulle ha sett till att vi har beredskapslager är inget annat än dumskallar som saknar varje uns av trovärdighet.

Jag har inte protesterat mot nedläggningen av beredskapslager även om jag tyckt att det var obetänkt. Att EU skulle ställa sig solidariskt med de svårast drabbade är direkt naivt, det kommer inte att ske utom möjligt i symbolisk skala. Att Sveriges regering nu är offentligt upprörda över att vi inte får upphandlat sjukvårdsmateriel, drar bara ett löjets skimmer över regeringen. Alla bör nog räkna med att vi har det vi har, och göra det bästa av situationen. Det ska bli intressant att se vem som är mest kreativ och konstruktiv när det gäller att bristande resurser att räcka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar