2015-10-04

Ryssarna hade rätt om Syrien

Strax efter att den arabiska våren nått Syrien kunde jag läsa i DN ett uttalande av en rysk regeringstalesman 'Ni i väst har en naiv syn på Syrien, det är inte svart eller vitt, det är inte en kamp mellan goda och onda'. Alla som hade någon liten insikt i hur det var i Syrien innan helvetet bröt ut visste att att Syrien var en krutdurk med stora spänningar mellan olika grupperingar, som hölls i schack av en grym diktatur. Som ett överladdat kraftfällt innan 'Big Bang'. I ett sådant läge är det inte rätt att heja på en mycket tveksam frihetskamp, där alla slåss mot alla. Trots allt kanske den grymme diktatorn var bäst för stunden. När sedan IS blandade sig i leken blev det etter värre. IS har dessutom uppfunnit en ny typ av krig 'turistkrig', de bjuder in folk att delta i kriget, en motbjudande verksamhet som blivit mycket populär. Nu är det inte längre bara Syriens befolkning som lider, IS hotar hela Europa, miljontals syrier är på flykt, även Sverige ett land så långt bort från Syrien man kan komma i Europa är under både press och hot från IS.
Syrien bombar alla utanför sitt krympande territorium, USA bombar IS, Israel bombar alla som kommer för nära Israel, Turkiet bombar också oklart vilka och i vilken omfattning. Nu har även Ryssland lagt sig i och verkar bomba alla utom den syriska regimen med tonvikt på USA stödd milis. Dessutom är den iranska armen på väg in.

När USA under Georg Bush d.ä. utkämpade gulfkriget så störtade man inte diktatorn Saddam Hussein, därför att man fruktade kaos och inbördeskrig i det maktvakum som skulle uppstå. Sådana betänkligheter hade inte sonen utan han störtade Saddam, och farhågorna visade sig vara befogade. Fullständigt kaos uppstod i Irak, och ur den besegrade Irakiska armen bildas IS, som nu spridit sig till Syrien. Man behövde inte vara raketforskare för att på förhand inse att dagen helvete var ett troligt scenario, även om IS inte hade gått att förutse. Västvärldens aktioner i området har sedan det andra gulfkriget varit katastrofala. Nu står hoppet till Ryssland ett gangsterland lett av Putin, och Iran en militärdiktatur ledd av religiösa fanatiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar