2016-07-23

Kondom och skönlittratur

Minnet är som en kondom, tomt och innehållslöst om man inte fyller den med något.

Idag uppmärksammades jag på att Lars Melin en docent i svenska menar
"Det är bra om de unga läser våra klassiker, men det är förmågan att tillgodogöra sig en rapport eller ett pm som ger dem framgång i livet. Det är också denna förmåga som Pisa mäter."
Smaka på den meningen Det är skrämmande att en docent som jag får anta är utexaminerad i en svensk högskola kan uttrycka sig på det sättet. I kraft av sin titel betyder det något vad Lars säger, han påverkar skola och utbildning. Citatet ovan vittnar om grov okunskap om hur våra intellektuella hjärnfunktioner fungerar.
Att läsa är en svår konst, många flest män har speciella svårigheter, som gör att de undviker att läsa mer än nödvändigt. Det gör dem handikappade på arbetsmarknaden. Men ju mer man läser desto bättre blir man, det är som med det flesta aktiviteter vi ägnar oss åt, ju mer man tränar desto bättre blir man. Därför är det allvarligt när en person som Lars Melin tycker att man kan vara selektiv i sitt läsande, underförstått du behöver inte läsa så mycket. Dessutom har Lars fel, att läsa skönlitteratur motionerar hjärnan och fyller på minnet, vilket gör det lättare att tillgodogöra sig rapporter och p.m. som Lars månar om. Ju mer du läser och ju mer varierad text du läser, desto lättare att både tillgodogöra sig ny text, förstå och memorera texten.
Är det månne så att Lars precis som romanfiguren Sherlock Holmes i klassikern "A Study in Scarlet" tror att vår hjärna är som ett vindskontor, Citat från klassikern:
That any civilized human being in this nineteenth century should not be aware that the earth travelled round the sun appeared to be to me such an extraordinary fact that I could hardly realize it.
"You appear to be astonished," he said, smiling at my expression of surprise. "Now that I do know it I shall do my best to forget it."
"To forget it!"
"You see," he explained, "I consider that a man's brain originally is like a little empty attic, and you have to stock it with such furniture as you choose..."
slut citat.

Men Lars Melin har nog fått sina idéer från något annat håll, han har nog inte läst Sherlock Holms böckerna.
Minnet är inte som ett vindskontor eller för all del som en papperspåse, ett fixt utrymme som man måste hushålla med. Minnet är mer att likna vid en kondom, ju mer man fyller minnet med ju större blir det, dessutom blir minnet effektivare ju mer man stoppar in, detsamma kan man frestas att tro om kondomen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar