2016-07-16

Svenska värderingar 3

Jaha nu har det hänt, en man är dömd för att han "tvångsgift" sin dotter med en man i Afghanistan. Här är ett exempel på en lag som skulle kunna vara en svensk värdering. Tvångsgifte är så pass osvenskt att det kräver sin förklaring. Pappan har tvingat dottern att gifta sig med en man mot hennes vilja, det kan inte ske i Sverige därför att det finns lagar mot en sådan vigselcermoni, det är ju i någon mening slaveri. I Afghanistan däremot är företeelsen accepterad. Svenska och Afghanska värderingar angående tvångsgifte skiljer sig. Man åker i fängelse om utövar tvångsgifte i Sverige.
Man kan inte lagstadga om allt, därför tycker jag att Hanne Kjöllers ide om att upprätta ett kontrakt där ankommande till Sverige där de förbinder sig att följa ett litet antal regler förutom lagen  är en god ide. Hanne kallar de svenska värderingarna i kontraktet för principer, eftersom begreppet "svenska värderingar" är PK fult.
Nu kan man bara hoppas att dottern är skild och tillbaka i Sverige och att pappan utvisas ut ur Sverige när han avtjänat straffet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar