2016-07-11

Svenska värderingar

I morse pratade Gunnar Hökmark i radio insiktsfullt och mycket varsamt om begreppet svenska värderingar. Han menade att egentligen är det fel att löst tala om just svenska värderingar utan det är svensk lag som uttrycker de värderingar vi i Sverige har kommit överens om, och att det måste vara svensk lag som gäller. Han menade att det finns svenska värderingar men att de inte behöver vara unika för Sverige och att de förändras över tid.
Med i samtalet i radio var en journalist ifrån Expo, som menade att det inte finns några svenska värderingar att det är dåligt att av politiker att prata om svenska värderingar för då etnifierar och nationaliserar man människor. Hon menade att det inte finns olika värderingar hos människor i olika delar av världen, och om de finns så beror det på att vi kommit olika långt i demokratiseringsprocessen.
Jag tror journalisten menade att olika värderingar inte gills om det beror på vad hon kallade demokratiseringsprocessen. Men politiska värdering är en del av våra värderingar så det känns väldigt konstigt att de inte gills. Finns det fler värderingssystem som inte gills, exempelvis sekularisering? Fortsätter man så får journalisten till slut rätt, tar man bort varje värdering så finns ju inga värderingar kvar.

Jag ska ge ett konkret exempel på något som omvärlden menar är typiskt svenskt, svenskt ledarskap.
Jag har vid många tillfällen hört av utländska kollegor att vi i Sverige inte kan bestämma något utan att ha stormöten och att alla måste tycka lika, chefen har ingen makt. Ofta uttrycks det skrattande och nedvärderande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar