2016-07-10

Partiledartal i Almedalen

Att det fortfarande är eller kan uppfattas som kontroversiellt att säga "gör din plikt innan du kräver din rätt" att påstå att det finns svenska värderingar etc. Det tycker jag är lite konstigt, i hela Europa anser man exempelvis att Sverige har en konsensuskultur och ett jämlikhetssträvande mellan könen som är mer långtgående än i något annat land, och att det är typiskt svenskt . Men att hävda det i Sverige, kan vara kontroversiellt. Att moderat-Anna nu säger att man inte ska kunna skolka sig in i Sverige, dvs att man måste göra vad man kan för att assimilera sig för att få ta del av rättigheter som tillkommer medborgare, är i mina ögon inte att vara kontroversiell utan en tillnyktring. Moderaterna precis som de andra partierna utom V och MP har närmat sig SD i invandringsfrågan, det beror på att SD faktiskt hade en mer verklighetsanpassad syn på invandring och att de andra har insett det. V och MP har aldrig varit särskilt intresserade av verkligheten, så det är väl helt i sin ordning att de inte ändrar sig.
Moderaterna hade den klart jobbigast publiken av almedalstalande partiledarna. De applåderade varje enskild mening ifrån Anna, jag tror de startat Lördagskvällen lite för tidigt, att de helt enkelt stärkt sig lite för mycket och således var lite för entusiastiska.
Anna höll sitt bästa tal hittills, har hon tränat hos en talpedagog? Jimmy höll också sitt bästa tal, träigheten var borta och det till döds tråkiga mantrat 'Sverigevänner' har tagits över av andra. Sen ser det ut som han fixat till tänderna! Det är något konstgjort över garnityret.

Apropå svenska värderingar Erik Helmerson I DN har ett knepigt och problematiskt förhållande till sådana, han verkar förstå att de finns, men förnekar dem bl.a. med motiveringen att de inte är uppfunna i Sverige. Något märkligt kan jag tycka, "det är inte typiskt svensk att försvara demokrati", därför att demokratin är inte uppfunnen i Sverige, vart leder ett sådant resonemang?

Till sist, jag tror Olov Palme skulle rotera i graven om han såg almedalsveckan. Jag tror inte det var det han tänkte sig när han höll sitt första tal i Almedalen. Att en stor del av den svenska offentliga eliten tar en extra veckas semester och krökar till på skattebetalarnas bekostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar