2018-08-12

Galopperande uppvärmning

För några dagar sedan skrev jag en post där jag använde begreppet galopperande global temperaturhöjning, med det menar jag att den temperaturhöjning vi nu ser är självförstärkande.
Experter på området är oense när vi når den punkt då den globala uppvärmningen blir självförstärkande.De räknar då endast med med att temperaturen i sig höjer temperaturen ytterligare den s.k. växthuseffekten. I dag vet ingen vad den kritiska temperaturen är. Det spekuleras alltifrån att vi redan uppnått den till att det inte existerar en sådan kritisk temperatur. Det är intressant att veta vad den kritiska temperaturen, men man måste väga ihop alla komponenter som bidrar till jordens uppvärmning för att se om vi har en galopperande temperaturhöjning eller inte. Vad vi vet idag är värdens samlade produktion av koldioxid den enskilt största anledningen till den temperaturhöjning vi sett sedan slutet av 1900-talet. Att räkna bort koldioxidproduktionen när man försöker definiera den kritiska temperaturen är ju helt galet. Vår koldioxidproduktion ökar, att då ta bort den ur ekvationen är inte vettigt.
Det är väldigt svårt att se om klimatförändringar är del av en naturlig cykel eller inte, men den höjning av jordens temperatur vi nu ser saknar motstycke i historien, så det är vansinnigt att inte ta den på allvar och räkna med att vi förorsakat den med vår kolossala koldioxidproduktion. Om man antar att sambandet mellan koldioxid i atmosfären och temperaturhöjningen är korrekt så har vi redan nu en tydlig galopperande temperaturhöjning.
Kan vi stoppa den globala uppvärmningen? troligtvis inte, vi vet ju inte ens om uppvärmningen avstannar om vi redan nu skulle stoppa all koldioxidproduktion, vilket i sig är helt orealistiskt. Vi saknar teknik och resurser för att "tvätta" bort koldioxid ur atmosfären. Som det ser ut idag kan vi bara hoppas på enorma vulkanutbrott som spyr ut aska och svavel i stratosfären som skärmar av solstrålningen och på så sätt kyler av jorden. Andra värme-inducerade naturkatastrofer som halverar jorden befolkning kanske kan få hejd på uppvärmningen, sådana katastrofer kommer att komma, som det ser ut nu redan inom de närmaste tjugo åren. Vi ska inte räkna bort krig till följd av den globala uppvärmningen. Kriget i Syrien är det första värmekriget, fler lär följa.
Det är ingen rolig framtid vi går till mötes. Att vi i Sverige själva kan göra något annat än att mildra effekterna i Sverige så gott det går om det överhuvudtaget går att göra något är en illusion. Det parti i Sverige som mest försöker lura i oss detta är Miljöpartiet ett alarmistiskt  och populistiskt parti, som slår mynt uppvärmningen. Miljöpartiets diametrala motsats är ett annat alarmistiskt  och populistiskt parti Sverigedemokraterna, som kan misstänkas vara "värmeförnekare". Jag tror varken MP eller SD kan eller ens vill arbeta för att mildra värmeeffekterna för Sverige, MP har en megalomistiskt syn, de vill inbilla oss att de kan rädda världen vilket de inte kan, SD är nog inte intresserade att göra överdrivet mycket för att mildra effekterna för Sverige. Lite intressant är att de bägge partierna tillsammans har både "Miljö" och "Sverige" i namnet. Som vanligt går även Vänsterpartiet och KD bort de har alltid fel. Men resten av partierna borde kunna samarbeta för Sveriges skull. En viktig sak är ett starkare militärt försvar och stabila försvarsallianser, värmekrigen kommer hit också var så säker.Försvaret av demokratin kommer också att behöva stärkas, vi kommer att se fler angrepp på demokratin ju varmare det blir. Men att stoppa en galopperande global uppvärmning kan vi inte göra, vi kan endast försöka att temporärt skjuta upp och mildra effekterna av uppvärmningen i Sverige.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar