2018-12-07

Det räcker inte

Nu jävlar får vi ta den globala uppvärmningen på allvar i Sverige.

Vi måste hålla alla kvarvarande kärnkraftverk igång så länge som möjligt, de står och pumpar ut koldioxidfri elkraft, precis det vi (och hela värden) behöver. Sedan måste vi i Sverige sätta till alla klutar för att ta fram fjärde generationens kärnkraftverk och små atomeldade värmekraftverk. Sverige borde satsa på att bli inte bara CO2 neutrala, utan CO2 negativa d.v.s. vi förbrukar mer CO2 än vi producerar. Massor av emissionsfri atomel är en grundbult i detta.

Men det räcker inte bara med naturvänlig atomel, vi måste sätta till massor av resurser för att ta fram direktverkande solkraft, och även mer väldigt olönsam vindelkraft.

Men det räcker inte bara med detta, vi måste se till att ersätta fossil energi med förnyelsebar energi. Målet för 2019 alla drivmedelsbolag (i.e. bensinbolag) måste sälja minst 25% förnyelsebar svensk energi, annars vankas straffskatt (som självklart drabbar oss bilister). Det här är kanske helt fel, enligt en artikel i DN är det direkt  kontraproduktivt.

Men det räcker inte detta. Vi måste göra mycket mer och mycket fortare än vad jag skrivit ovan, om vi ska en chans att vända uppvärmningen vid TRE grader. Det är bara trams att vi kan begränsa uppvärmningen till två grader. Tåget har redan gått. Vi får jobba för tre grader och hoppas att jorden fortfarande är beboelig och att växthuseffekten inte galopperar. Vid fyra graders uppvärmning har Jorden befolkning minska så mycket att emissionen av växthusgaser minskat till en mer balanserad nivå av naturliga orsaker, låt oss slippa fyra grader.

Tyvärr kommer nog inget av detta att hända förutom storskalig satsning på den väldigt dyrbara vindelkraften. De som säger att vindelkraft är lönsam trixar med ord, subventioner och straffskatter på andra energislag. Det gör det inte av illvilja, utan p.g.a. att de inte vet och förstår bättre.


På global nivå finns massor av andra saker som måste göras, några exempel:
  • Bygga massor av kärnkraftverk (300 till 600 rejäla kraftverk)
  • Bygga kolossala solkraftverk där det är lämpligt.
  • Ta fram vätgasdrivna flygplan 
  • Ta fram praktiskt användbara bränsleceller
  • Skapa ett paraply för jordklotet som avskärmar solstrålning, exempelvis spruta ut stora mängder svavel i stratosfären. 
De här globala exemplen kommer säkert att påbörjas man antagligen försent. Och det räcker inte med detta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar