2015-11-22

Bister vinter

Igår var första vinterdagen i Stockholm. Jag tog en långpromenad och det var jädrigt kallt i blåsten. Rejält nerkyld avslutade jag promenaden med att handla mat till middagen. Det kvinnliga tiggarna satt som vanligt ute och tiggde och i kylan frös de, deras män däremot satt inne i värmestugan (köpcentret). Inte ens den självutnämnde sopstationsvärden syntes till. Av tiggarna såg jag bara kvinnor ute och 'jobbade'. Jag har tidigare noterat att tiggar-kvinnorna är flitigare än tiggar-männen, de senare står ofta i klungor och röker, det har jag inte sett tiggar-kvinnorna göra.
Det är synd om tiggarna som sitter ute och fryser, men jag ger aldrig något till dem. Att få pengar utan motprestation är inte ok tycker jag. Sopstation-värdarna är speciellt jobbiga, de kräver betalning för att de står vid sopstationen och är just jobbiga. Jag tror att de är extra jobbiga mot äldre och kvinnor, jag känner till fall där soppåsar slitits ur händerna och sedan har de blivit avkrävda på pengar för hjälp med att slänga soporna.
Jag är emot tiggeri och gillar inte tiggare, men jag har inget recept för hur man ska bli av med dem. Jag ser gärna ett förbud mot tiggeri, men hur ska det utfomas? Jag tycker inte EU-medborgare som saknar pengar för eget uppehälle ska tillåtas komma in i Sverige, men med tanke på flyktingsituationen idag känns det lite löjligt att stoppa fattiga EU-medborgare vid gränsen. Jag får nog vänja mig vid att gå förbi frysande tiggare utan att bry mig.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar