2016-04-02

Naiv sa Bill. Naivt var ordet sa Bull.

Nu har Hanne Kjöller skrivit om fem principer alla nyanlända borde skriva under vid ankomst till Sverige. Principerna är i sig vettiga, men det saknas en hel del, exempel att man inte behöver uppge åsikter eller att man inte har rätt att tvinga andra att uppge åsikter. Man har rätt att vara så hemlig man vill. Något mer explicit om heder och skam skulle inte skada. Plus en moralkaka om att dessa principer leder till ett bättre samhälle än de flyende kommer ifrån.
Det är mitt bidrag till principerna, men det är en svår avvägning vad som ska med och vad som måste sållas bort, det får inte bli en Dostojevskijroman. Och bryter man mot principerna ska man kastas ut ur Sverige, inte bara asylmottagningen.
Principerna är en självklarhet, som borde ha varit införda sedan länge. Tyvärr har vi en åsiktskorridor som alltför länge blockerat idéer om att Sverige har grundläggande värderingar som är värda att skyddas. 
Vi har varit naiva sa Steffe. Med "vi" menar han politiker, ledarskribenter och intellektuella i Sverige. De flesta andra har haft insikten sedan mycket länge. På min arbetsplats som är mångkulturell och internationell (vi har engelska som fika-språk), skrattas det ibland åt svensk naivitet i flyktingpolitiken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar