2016-06-12

Linus Larsson

är en IT journalist på DN som går ifrån klarhet till klarhet. Om jag kommer ihåg rätt började han på DN med en lång artikelserie tillsammans med Pia Gripenberg om IT som var strålande. Linus har djup IT kunskap som han lyckas förmedla på ett begipligt sätt även till mindre IT kunniga läsare. (Det tror jag i alla fall, jag är rätt slängd i IT och är inte rätt person att bedömma detta.) Nu senast har Linus skrivit två artiklar om utpressarprogram tillsammans med Kristoffer Örstadius.
Det handlar om avancerad kriminell verksamhet där förövarna förorsakar stora skador och faktiskt är ett hot mot hela vårt samhälle och i slutändan vår demokrati. Det här handlar inte om några pojksträck utan mycket svår brottslighet som borde straffas med mycket långa fängelsestraff.

Sverige som nation måste satsa mer resurser, mycket mer resurser på att försvara landet, företag och enskilda medborgare mot IT kriminalitet. Försvaret och FRA måste få större resurser för IT försvar. Då förövarna agerar över nationsgränser måste vi sammarbeta med andra länder framförallt USA som har de resurser och kunskaper som behövs om vi ska ha någon chans att komma åt och stoppa den här typen av IT brottslighet. Visserligen har USA inte rent mjöl i IT-påsen, men vi är för det mesta på samma sida i det IT-krig som faktiskt pågår.

Till alla ni som tror att det viktigaste är att begränsa samhällets möjligheter att övervaka elektroniska informationsflöden, att FRA är det största hotet mot vår demokrati. Ni har ingen aning om vad som händer ute i cyberrymden.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar