2016-06-06

Med Sverige i PK-tiden

Modulhus som flyktingbostäder på Gärdet. I en nationalpark och på Sveriges kanske mest eftertraktade och dyraste mark. Det finns hur många som helst som är beredda att både göra och betala mycket för att bo där även i små enkla lägenheter. Själv har jag en nära släkting som med risk för liv och lem i FN-tjänst gärna skulle flytta ifrån sin dyra bostad många pendeltågsstationer ifrån Stockholm City till en liten enkel lägenhet på Gärdet, när hen kommer tillbaka till Sverige. Det är jag säker på. Hen är dessutom beredd att betala för sig. Men hen är hemkommande till Sverige inte nyanländ, så hen är nog inte kvalificerad för en lägenhet på Gärdet.

Hur har det blivit så, att man faktiskt på allvar överväger att bygga lägenheter till flyktingar på Gärdet? Ideen är ju spritt srångade galen. Var det så Fredrik Reinfeldt tänkte när han sa att det finns mycket plats i Sverige? Bygg på nationalstadsparker åt flyktingarna. Eller är det Hjalmar Mehrs ande av klasshat som gör att de styrande skadeglatt vill sabba för överklassen. Eller är det tidens PK ideal som gör att ingen vågar säga som det är, ideen är ju galen. Grundskoleministers rättvisesyn att den största orättvisa av alla är att inte hela världens befolkning kan uttnyttja våra resuser på samma vilkor som Sveriges befintliga innevånare kanske ligger bakom ideen.

Vad säger flyktingarna när de får klart för sig att de får flytta till Sveriges mest attraktiva tomter? De måste med rätta tycka att vi är galna. Eller att det är sant det de hört i Syrien, Sverige är ett paradis, bara de som vill arbetar, de andra försörjer staten. De kanske tror att de får bo på Gärdet därför att ingen annan vill bo där.

Själv var jag naiv att tro att de besuttna skulle stoppa flyktingbostäder på Gärdet, överklassens promenadområde par preference. Men vi kanske inte ännu fått tillbaka den gamla ordningen där överheten styr, utan det tar ytterligare typ tio år med hög invandring innan vi är där, och modulhusen rivs och den gamla ördningen är återställd. Den som lever får se, jag lär nog inte bry mig då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar