2016-10-10

Progressiv fordonsteknologi

Jonas Bjelversson skriver en häpnadsväckande artikel på DN debatt i dag. Han förfäktar att (vissa) nya vägar endast ska upplåtas till självkörande fossilfria bilar.
Självkörande bilar kommer med säkerhet, men än är vi inte riktigt där. Varför ska inte bilar styrda av människor få köra där? Och vad är fossilfritt, etanol? eller s.k. naturgas?

Jonas avslutar artikel  med "Det är hög tid att börja agera alltså, för att inte bli omkörd både av marknadsutvecklingen och den internationella konkurrensen på området."
Man får hoppas att marknadskrafterna hinner före Jonas. Politiker är sällsynt dåliga på att ta fram praktiskt fungerande miljövänliga trafiklösningar, etanol är ett bra exempel. 
Tyvärr är det något med fordonstrafik och transporter som triggar många människor att i detalj och med järnhand vilja styra hur människor och gods ska transporteras, det slutar nästan alltid sämre än när kaotiska marknadskrafter styr, det blir sällan bra när experter styr och än sämre när politiker styr.

Vi står kanske inför det mest spännande energiskiftet i den moderna människans historia, direktverkande solkraft, eldrivna fordon med batterier och bränsleceller, detta är för viktigt för att låta Jonas Bjelversson styra utvecklingen.

p.s.
Jag orkade/hann inte läsa artikeln noggrant.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar