2017-07-28

Mellan ministertaburetterna

den mest intressanta frågan i IT-skandalen är väl 'varför samarbetade inte Johansson, Ygeman och Hultqvist?'. Ja samarbete och samarbete, de verkar ju inte ens ha talat med varandra.Dessutom påstår Ygeman och Hultquist att de inte ska samarbeta, var och en är endast ansvarig för sitt eget fögderi. Ärenden som kräver samarbete eller 'faller mellan ministertaburetterna' ska inte fångas upp utan de ska just falla igenom. Implicit berättar de om en stuprörsorganisation som drivits in absurdum. Där varje minister är ensam och tävlar om statsministerns gunst. Eller är det bara Ygeman och Hultqvist som försöker mörka Johanssons inkompetens?  Är Johansson så korkade eller nonchalant att hennes eget departement blandar in henne så lite som möjligt, för att få arbetet att flyta smidigt. Johansson skulle i så fall inte vara den första minister där så skett 'Yes, minister' är en fantastisk rolig komedi som skildrar en sådan minister.Nu kan man förledas att tro att 'Yes minister' bara är på skoj, men så är det inte, vi i Sverige har haft finansministrar där departement-tjänstemän, tvingats grovt förenkla ekonomiska resonemang för att ansvarig minister överhuvudtaget ska förstå det ministern är satt till att styra, detta gäller inte de två senaste finansministrarna, som är både kunniga och pålästa, det betyder inte nödvändigtvis att de är bra, bara att de är kompetenta.

Hur som helst här har vi en minister, som blivit sparkad därför att ingen under drygt ett år tid informerat henne om en allvarlig säkerhetsbrist i ett IT-system hon varit ansvarig för. Eftersom det är ett stort projekt att outsourca driften av Transportstyrelsens IT-system till IBM är det för en utomstående svårt att förstå att den ytterst ansvariga inte sett till att informera sig om projektet. Men ännu svårare är att förstå att de runt omkring inte larmat om Johanssons okunskap om outsorcingaffären, eftersom det riskerar Sveriges säkerhet, är det inte OK att säga 'jag har skyddat min information, jag bryr mig inte om att Transportsyrelsens outsourcingprojekt riskerar Sveriges säkerhet'. För detta är det rätt att utkräva ansvar.
Nu har Ygeman och Johansson avgått, det skulle vara bra om statsminister offentligt säger att de misskött sitt uppdrag och ser till att ändra regeringsarbetet, så att samarbete premieras. Hultqvist borde få stanna, men med en ordentlig offentlig uppsträckning av statsministern och ett rejält löneavdrag minst fyra månader för att han ska förstå att han agerat fel. Hultqvist har tidigare gjort ett gott jobb och har ett stort förtroende i försvaret, för detta förtjänar han riksdagens förtroende.

Slutligen borde statsminister få en rejäl uppsträckning av riksdagen för att han avhänt sig ansvaret för krisorganisationen. Som regeringsarbetet är organiserat måste det ansvaret ligga på statsministern. Alternativet är att lyfta ut krisorganisationen helt ur det politiska systemet, men det känns lite främmande i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar