2017-07-27

Outsource transportstyrelsens IT

Det är uppenbart att våra partiledare inte är speciellt insatta i vad IT outsourcing är. I det aktuella fallet verkar det som att man lagt ut driften av Transportstyrelsens infrastruktur och applikationer på IBM. Anledningen ska vara att det blir billigare så, och det stämmer nog om IBM kan använda personal i låglöneländer. Att inte titta på IT outsourcing alternativ i dag är vansinnigt ofta blir det billigare och bättre. I Transportstyrelsens fall där det finns krav på säkerhetsklassad personal troligtvis svensk tror jag att kostnadsbesparingen blir marginell.
Vidare så kräver IBM väldigt detaljerade kontrakt, det ställer mycket stora krav på den som upphandlar outsorcingtjänsten, något som verkar tveksamt med tanke på hur nuvarande upplägg ser ut.
Men det krävs två för att dansa tango. IBM borde ha varnat transportstyrelsen för upplägget med ospecificerad utländsk personal i stället för att föreslå en sådan lösning. IBM är mycket väl medveten om säkerhetsklassificering av data och vad det innebär. Med det jag vet så har IBM inte tagit sitt ansvar som professionell tjänsteleverantör av IT.

Jag har erfarenhet av att förhandla om och outsourca IT till IBM och andra leverantörer. Det är svårt att outsourca. Har man inte stor erfarenhet och kompetens av upphandling av IT tjänster, ska man absolut ta hjälp av experter. Det vi ser i Transportstyrelsen nu, kommer allt annat åsido också kosta mycket pengar p.g.a. oerfarenhet och avsaknad av kompetens av upphandling av IT tjänster.

Slutligen , skulle jag ha outsourcat Transportstyrelsens IT drift? Troligtvis inte, de har väldigt känslig information, känslig för Sveriges säkerhet som ska hanteras. Jag är väldigt tveksam ett outsourca känsliga system för företaget jag arbetar på, och vår säkerhetsavdelning är ännu kitsligare. Sveriges säkerhet är i en annan division jämfört med ett företags säkerhet. Men Jonas Sjöstedts argumentet att det är fel att outsource till ett privat bolag är bara trams, det vet Jonas Sjöstedt men inte hans kärnväljare, därför för han fram det som argument för att inte outsourca. Jonas är en skicklig partiledare och en manipulativ rävgubbe, tro honom inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar