2018-09-05

Gotland en framtidsvision

Gotland är beroende av två elkablar till fastlandet för sin försörjning. Ingen expert exempelvis från Vattenfall vill nog hävda att vi idag med befintlig s.k. förnyelsebar energiteknik kan göra Gotland helt elektriskt självförsörjande året om.
Jag har en vision hur Gotland ska bli mycket mindre sårbart vad gäller energiförsörjning samtidigt som Gotland kan bli en exportör av ren el till hela Baltikum. Vi fortsätter utveckla de befintliga förnyelsebara energislagen direktverkande solkraft och vindkraft, Gotland har för svenska förhållanden goda förutsättningar både sol och vindkraft.
Som komplement till vind och sol behövs en stabil och ren elgenerator som bas, och till det ska vi ta fram ett fjärde generationens atomkraftverk, som passar för Gotland. Det krävsdyrbar och mödosam forskning innan vi kan bygga ett sådant kraftverk, men om vi sätter till alla klutar så kan vi ha ett nytt skinande atomkraftverk i drift på 10 till 15 år sikt.

Om allt går bra och vind och solkraft producerar massor av energi och all elkraft inte kan förbrukas eller exporteras, så kan vi alltid använda det utsläppsfria EL-överskottet till att "tvätta" bort CO2 ur atmosfären. Om det fungerar bra kan Gotlands CO2 utsläpp bli negativt, vilket är positivt:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar